Политологът, преподавател и автор на OFFNews Евгений Дайнов вече от една

...
Политологът, преподавател и автор на OFFNews Евгений Дайнов вече от една
Коментари Харесай

Как Евгений Дайнов се освободи от ЕРП-тата

Политологът, учител и създател на OFFNews Евгений Дайнов към този момент от една година е свободен от монопола на електроразпределителните сдружения в къщата си в с. Миндя, покрай Велико Търново, и реши да покаже преимуществата на зареждането с ток от слънцето. 

Къщата на Дайнов в селото побира 17 души и с изключение на за лампите и контактите, употребява електричество за 3 бойлера, 2 хладилника, печка и тв приемници.

Идеята за електричество от слънчева сила му идва още преди 10 година, когато " Еон " разпределя тока в региона. Тогава той вижда, че " всякога, в който изляза два следващи дни да приказвам по малкия екран, сметката ми за ток скача от нормалните 17-20 лева на близо 100 лева, стигало се е и до 140 лева Това се случваше в продължение на три години. Аз пък пишех публикации във вестници, изрязвах публикацията ми за тях, прикрепях я към едно яростно писмо и чак тогава сметките ми падаха ", описа Дайнов.

Тогава той взема решение да се откъсне от ЕРП-то и стартира да се интересува от методите самичък да създава тока, който употребява, и взема решение да постави слънчеви панели в двора на къщата си. 



" Някога да се откачиш от монополиста струваше 40 000 лева, а документите беше голяма. С годините обаче цената стремглаво падна надолу - близо с 30% на година, а в същото време успеваемостта на панелите се усилва. С времето и нужната документи се промени, и процедурата стана по-лесна. През 2016 година цената беше колкото една кола на остаряло - под 10 000 лева ", описа политологът.

Ползите от личния ток са доста, признава той. От една страна токът му в никакъв случай та стопира - нито през лятото, нито през зимата, когато стартират огромните снеговалежи и стартират повредите. 

" Когато имаше повреди през зимата и токът спираше, възпламених всички лампи в къщата, с цел да видят хората, че единствено при мен свети. Много е значимо в живота си човек да не зависи от хора и фактори, върху които няма въздействие ", декларира Дайнов и добавя, че електрическата му силата постоянно е с мощ от 220 волта, а не както е в множеството села - към 180, което основава проблеми с уредите. 



Друг значителен плюс на системата е, че към този момент има създадено мобилно приложение, което демонстрира в действително време какво количество ток се създава, употребява, отива в батерията и какъв брой тъкмо остатък има, който отива в мрежата. Освен това приложението съдържа и исторически данни, което разрешава на всеки консуматор да види какво количество от силата му ще бъде закупено, изясни Красен Матеев - един от специалистите, работили по слънчевата система на Дайнов.

Построяването на система с сходен размер лишава към седмица, а с изключение на за електричество, политологът употребява оборудването като готина хипи беседка, където кани приятелите си. 

Въпреки това " домашните електроцентрали " имат своя дребен минус - би трябвало да подпишеш контракт с ЕРП и когато токът от слънчевите панели не стига, би трябвало да използваш тока на сдружението за потребностите си. Но и този контракт има собствен плюс - неизползваната сила от панелите влиза в мрежата, която по закон сдружението е длъжна да купува. Дайнов се похвали, че неизползваната сила през годината му носи близо 1000 лева приход. 

Единственото, което не обичат слънчевите панели, пък е мъглата. Дали ще вали дъжд или сняг върху тях - те не стопират да работят, споделя ни Дайнов. 

И макар всички изброени до тук преимущества на личната сила, политологът посочи най-важната: " Това е една независимост повече, една взаимозависимост по-малко. Исках да покажа на българския народ, изключително на хората по селата, че могат да бъдат самостоятелни - и желаех да го покажа преди Деня на независимостта ", приключи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР